HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Ρεπορτάζ arrow Ξενοδοχείο στον Φονιά (Σαμοθράκη)
Εκτύπωση E-mail
26.08.10

Πριν από μερικές βδομάδες έλαβα από φίλη το παρακάτω απόκομμα εφημερίδας (στο οποίο δυστυχώς δεν φαίνεται η προέλευση), το οποίο αναφέρεται σε μεγάλη τουριστική επένδυση που πρόκειται να γίνει στην περιοχή του χειμάρου Φονιά, στη Σαμποθράκη. Πριν παραθέσω όμως την είδηση, χρήσιμο είναι να γνωρίζει κανείς τα παρακάτω.

Το νησί της Σαμοθράκης είναι σχεδόν αποκομένο από τους γείτονές του, με μοναδική σύνδεση την Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2008 η Σαμοθράκη συνδεόταν, αν και όχι με σταθερότητα και συχνότητα, και με άλλα νησιά του Β.Α. Αιγαίου (Λήμνος) και την Αθήνα, μέσω της γραμμής του Λαυρίου, καθώς επίσης και με την Καβάλα. Αυτό της εξασφάλιξε και την έμμεση επικοινωνία της με άλλα νησιά, μέσω των ενδιάμεσων προορισμών, όπως η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Ικαρία κ.λπ. Από το καλοκαίρι του 2009 στη Σαμοθράκη έμεινε εντελώς αποκομένη, από κάθε άλλο δρομολόγιο, πλην της Αλεξανδρούπολης, με εμφανείς συνέπειες τόσο στην τουριστική της κίνηση, όσο και στη διευκόλυνση των μετακινήσεων των ντόπιων. Χαρακτηριστικά να αναφέρω, από προσωπική εμπειρία, ότι κατά τον μήνα Αύγουστο (2009) ήταν αδύνατον να ταξιδέψουμε προς Σαμοθράκη από τη γειτονική Λήμνο. Η Λήμνος, ένα επίσης μη τουριστικά αναπτυγμένο και, ως εκ τούτου, παραμελημένο νησί -σε μια τεθλασμένη λογική που συνδέει τα κέρδη με την επικοινωνία-, υπέφερε από τις ελλείψεις σε δρομολόγια καθόλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Λημνιοί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είχαν "κατέβει" στην Αθήνα
τον Μάιο του 2009, με αεροπλάνο, για να διαμαρτυρηθούν για την ακτοπλοϊκή τους απομόνωση, σε συγκέντρωση που έγινε στο Σύνταγμα. Ελλείψει πλοίων, λοιπόν, τα περισσότερα δρομολόγια του Αυγούστου ήταν κλεισμένα, με αποτέλεσμα επί 20 μέρες να μην μπορούμε καν να ταξιδέψουμε προς Καβάλα - και από κει προς Αλεξανδρούπολη, και από κει Σαμοθράκη...
Με αυτές τις πληροφορίες κατά νου, δείτε την είδηση σχετικά με την τουριστική "ανάπτυξη" της Σαμοθράκης:


Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα, και κυρίως από ντόπιους, επικοινώνησα με ανθρώπους που γενικά ενδιαφέρονται για το μέλλον του νησιού, ενεργoύς πολίτες της Σαμοθράκης. Η απάντηση που πήρα είναι η παρακάτω [τα στοιχεία του αποστολέα φυσικά παραμένουν στη διάθεσή μου και είναι αδιάφορα για το κοινό].

ΚΑΛΗΜΕΡΑ κ.ΨΑΡΡΟΥ!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ. ΑΠ'ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ, Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ Α ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΑTHENS AIRLINES Η΄ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΗΝ. ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΛΑΔΑΡΗ, ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΦΟΝΙΑ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ. ΑΠΟ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ,ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΟΠΩΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ , ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ,ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΟΝΑΔΑ, ΕΦΟΣΟΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ, ΑΠ'ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΑ, ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ (ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟΥ) ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΟΙΟΥ. ΕΑΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΗΕΝΣ AIRWAIS, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ. ΕΑΝ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ,ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ.

Ίσως να είναι εύκολα αντιληπτό το πως κατασκευάζεται η συναίνεση. Θα περαθέσω μόνο μερικά επιπρόσθετα στοιχεία:
α) Σε επικοινωνία μου με ανθρώπους του νομαρχιακού συμβουλίου Έβρου άκουσα σε πλήρη διάταξη το επιχείρημα ότι η επένδυση αυτή θα οφελήσει το νησί μέσω των συγκοινωνιών που "θα φροντίσει ο επενδυτής να βελτιωθούν στο νησί". Σε ερώτησή μου αν έχουν κάποια τέτοια διαβεβαίωση από τον ίδιο τον επενδυτή απάντησαν αρνητικά: πρόκειται για εκτιμήσεις των ιδίων!
β) Η επικοινωνία μου με τους ίδιους τους επενδυτές, δεν ολοκληρώθηκε καθώς, όπως μου είπαν, είναι πολύ πρόωρο να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση. Οι ερωτήσεις μου, θα πρέπει να διευκρινιστεί, αφορούσαν τόσο την επένδυση (που έχει ήδη υποβάλει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) όσο και την εταιρεία (ποια είναι, σε ποιο χώρο δραστηριοποιείται, κλπ).
γ) Έχω πληροφορηθεί ότι η περιοχή όπου προορίζεται να γίνει το ξενοδοχείο είναι αρχαιολογικός χώρος. Αυτό δεν το έχω ερευνήσει ακόμη.

Παραθέτω εδώ αυτές τις πληροφορίες για όποιον θα ήθελε να ψάξει το θέμα περισσότερο (αν υπάρχει το ενδιαφέρον, μπορώ να διαθέσω την ίδια τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στους ενδιαφερόμενους).

Να σημειωθεί ότι στην Μ.Π.Ε. η εταιρεία αναφέρει συμπληρωματικά ότι η ανάπτυξη αυτής της τουριστικής μονάδας θα συμβάλει στη βελτίωση του υποβαθμισμένου από τους ελεύθερους κατασκηνωτές περιβάλλον.

Σχόλια
Προσθήκη νέου
Νάσος   |2010-08-26 15:44:10
Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι οτι δυστυχώς αυτό που στην Ελλάδα λένε "τουριστική ανάπτυξη",μεταφράζεται σε "περιβαλλοντική υποβάθμιση".Αποτέλεσμα πάντα είναι να έχουν "τσεπώσει" οι εμπλεκόμενοι (αιτούμενοι και εγκρίνοντες)την ανάλογη επιδότηση και σε μερικά χρόνια στα κτίσματα να "λαλούν κουκβάγιες" όπως λένε οι γηραιότεροι στον τόπο μου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ξενοδοχείο "Καβείρεια" δίπλα στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο στη Λήμνο.
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 26.08.10 )
 
RSS