HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Διάφορα arrow Η συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στο Unfollow
Η συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στο Unfollow Εκτύπωση E-mail
11.05.13

Στο τεύχος 13 του Ιανουαρίου 2013 το περιοδικό Unfollow δημοσίευσε μια συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη στους δημοσιογράφους Α. Ζενάκο και Λ. Χαραλαμπόπουλο. Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα σχετικά με την "αριστερά της ευθύνης".

Φώτης Κουβέλης
Ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος της ΔΗ ΜΑΡ στηρίζει τη συγκυβέρνηση, έστω και αν διαφωνεί, για «μείνουμε στο ευρώ» και διατρανώνει την πίστη του στον «δημοκρατικό σοσιαλισμό».
Μιλάει στον Αυγουστίνο Ζενάκο και τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο


[..]
Το 2020, τότε που το χρέος θα βρεθεί στο 124% του ΑΕΠ , ενώ το 2010 ήταν 120%. Δέκα χρόνια λιτότητα και αφαίμαξη. Αλήθεια όλα αυτά τα κάνετε για να σώσετε την
πατρίδα; Όπως το ισχυρίστηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου στο Καστελόριζο;

Δεν φτάνει να αυτοπροσδιορίζεις την πολιτική σου παρουσία. Δεν αρκεί ο αυτοπροσδιορισμός, πρέπει να αποδεικνύεται. Η δική μου απόδειξη, αυτή που καταθέτω, είναι μία. Θα μου ήταν εύκολο, πάρα πολύ εύκολο και ευχάριστο και βολικό να είμαι στην ελάσσονα αντιπολίτευση. Δεν το έκανα και δεν το έκανα έχοντας επίγνωση ότι και τα μέτρα είναι σκληρά και ότι η κοινωνία δοκιμάζεται, αλλά έκανα στάθμιση πολιτικών και κοινωνικών αγαθών. Και αυτή η στάθμιση οδήγησε τη ΔΗΜΑΡ να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, να στηρίζει την κυβέρνηση και να μετέχει με δύο υπουργούς και δύο υφυπουργούς.

Έχουμε από τη μία πλευρά τους βιομήχανους και από την άλλη τους εργάτες. Έχουμε τους τραπεζίτες και αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους λόγω κρίσης. Έχουμε τους εφοπλιστές και τους ναυτεργάτες. Η Αριστερά της ευθύνης με ποιανού το μέρος είναι;

Το ερώτημά σας είναι και απλουστευτικό και μανιχαϊστικό. Η Αριστερά της ευθύνης είναι αυτή η οποία αντιλαμβάνεται την κοινωνία στο σύνολό της και βεβαίως υπερασπίζεται αυτό το οποίο πιστεύει. Και τι πιστεύει; Ότι μέσα σε μια κοινωνία πρέπει να υπάρχει αναγκαία συνάρθρωση με αναμφισβήτητα τα κοινωνικά δικαιώματα, και τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι μια γενική και αφηρημένη έννοια, εκφράζονται και μετουσιώνονται στα δικαιώματα των ανθρώπων της εργασίας και γενικότερα. Αυτή είναι η αριστερά της ευθύνης.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σε μια κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό;
Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αυτές που υπήρξαν και υπήρξαν αρκετές, υπαγορεύθηκαν από τις έκτακτες συνθήκες και ανάγκες οι οποίες διαμόρφωναν την υποχρέωση να έχουμε όσο γίνεται συντομότερη διαδικασία νομοθέτησης προ κειμένου να ανταποκριθούμε σε όλα εκείνα που προσδιόριζαν και προσδιορίζουν τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των εταίρων, έναντι των δανειστών μας. Πρέπει να επισημάνω ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σε κάθε περίπτωση έχουν ως τελικό κριτή τη Βουλή των Ελλήνων. Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έχουν την ισχύ τους αλλά τελικά κρίνονται και μάλιστα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την ίδια τη Βουλή.

Στην κυβέρνηση που συμμετέχει η Αριστερά της ευθύνης, ο υπουργός κ. Δένδιας έστειλε τα ΜΑΤ σε ένα βιομήχανο για να σπάσει την απεργία των εργατών.
Την ώρα που ο κύριος Δένδιας έστειλε τα ΜΑΤ, η ΔΗΜΑΡ έστειλε για συμπαράσταση εκεί τους δικούς της βουλευτές. Για να σας το πω και γενικότερα, το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ στηρίζει και μετέχει με τον τρόπο που μετέχει στην κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι υπάρχει ούτε η άρση, ούτε η κατάργηση των πολιτικών και ιδεολογικών μας διαφορών με τα άλλα δύο κόμματα τα οποία συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Για σκεφτείτε, εμάς θα μας ήταν εξαιρετικά βολικό και άνετο. Ο ελληνικός λαός, το 6,23%, μας εμπιστεύτηκε. Να παραμείνουμε στην ευρύχωρη και πολύ βολική θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά η χώρα θα πήγαινε σε τρίτες, σε τέταρτες εκλογές με ό,τι αυτό αυτονόητα θα είχε ως συνεπαγωγή για την έλλειψη πολιτικής σταθερότητας. Τότε η χώρα θα έβγαινε από την ευρωζώνη. Και ηταν μείζον ζήτημα, ήταν σημαντική η επιλογή μας να στηρίξουμε κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστούν όλα εκείνα τα οποία λίγο πριν σας ανέφερα. Αυτή είναι η Αριστερά της ευθύνης.
[...]
 
RSS