HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Αναλύσεις arrow ΠΕΡΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (Ι): Πώς γίνεται η Επανάσταση;
Εκτύπωση E-mail
27.12.08

Πώς Γίνεται η Επανάσταση;


Πώς γίνεται άραγε η επανάσταση; Ποιες είναι οι θεμελιακές βάσεις της επαναστατικής δράσης του ατόμου;

Πριν από μερικές μέρες προβλήθηκε στην ΝΕΤ μια εκπληκτική ταινία [Ναι, ναι, βάζει καλές ταινίες η ελληνική τηλεόραση, αργά μετά τα μεσάνυχτα!], Ο Κουρέας της Σιβηρίας, η ρωσική παραγωγή του Νικίτα Μιχάλκοφ. Η ταινία είχε ως θέμα τις περιπέτειες μιας Αμερικανίδας τυχοδιώκτριας με έναν Ρώσο αξιωματικό, με φόντο τη Ρωσία στα τέλη του 19ου αιώνα. Στο περιθώριο της βασικής πλοκής του έργου παιζόταν παράλληλα μια άλλη ιστορία: ο φακός μας μετέφερε με μικρά διαλείμματα σε ένα αμερικανικό στράτευμα των αρχών του 20ου αιώνα. Στην πρώτη σκηνή αυτής της παράλληλης ιστορίας, καθώς εξελίσσεται η εκπαίδευση της μονάδας, αναφέρεται ξαφνικά ο Μότσαρτ. «Που είναι ο Μότσαρτ;» αναφωνεί θυμωμένα ο άξεστος αμερικανός διοικητής που θεωρεί ότι πρόκειται για κάποιον στρατιώτη! «Ο Μότσαρτ είναι νεκρός», έρχεται η απάντηση. «Νεκρός;», ωρύεται επιτακτικά ο διοικητής που σε έξαλλη κατάσταση απαιτεί να μάθει: «Κι εγώ γιατί δεν το ξέρω; Γιατί δεν μου το είπε κανείς;». Μπροστά στη σιωπή των στρατιωτών, που φοβούνται περισσότερο να τον προσβάλλουν απαντώντας και αναδεικνύοντας έτσι την άγνοιά του παρά τον θυμό που προκαλεί η σιωπή τους, ο λοχαγός επιμένει να επιδεικνύει την εξουσία του ωρυόμενος. Τότε ένας ψηλός ξανθός στρατιώτης απαντά: «Ο Μότσαρτ είναι ένας σπουδαίος μουσικοσυνθέτης. Έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια».

Στην επόμενη σκηνή αυτής της μικρής παράλληλης ιστορίας οι άντρες της μονάδας μόλις έχουν ολοκληρώσει μία άσκηση και περιμένουν σε στάση προσοχής την εντολή του διοικητή ώστε να βγάλουν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες που φορούσαν. «Μα φυσικά και γνωρίζω ποιος είναι ο Μότσαρτ», ξεκινά η αυτάρεσκη άρνηση της πραγματικότητας από τον πληγωμένο εγωισμό του διοικητή, για να καταλήξει: «Δεκάρα δεν δίνω για τον Μότσαρτ. Επαναλάβετε όλοι, δεκάρα δεν δίνω για τον Μότσαρτ, και βγάλτε τις μάσκες σας». «I dont give a shit about Mozart», επανέλαβαν οι στρατιώτες και έβγαλαν τις μάσκες. Όλοι. Εκτός από έναν. «Εσύ γιατί δεν έβγαλες τη μάσκα σου;», ρώτησε ο διοικητής τον ψηλό ξανθό στρατιώτη με την μεταλλική μουσούδα αντί για πρόσωπο. «Γιατί εγώ δεν το είπα, κύριε». «Και γιατί δεν το είπες»; «Διότι ο Μότσαρτ είναι ένας σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, κύριε». Τώρα θιγόταν το κύρος και η εξουσιαστική δεινότητα του διοικητή. «Δεν θα βγάλεις τη μάσκα αν δεν το πεις», ήταν η προσταγή του!

Πέρασαν μέρες, ίσως και βδομάδες, και ο στρατιώτης συμμετείχε κανονικά στην εκπαίδευση της μονάδας του ή εκτελούσε τα διάφορα καψόνια, φορώντας πάντα τη μάσκα. Ο διοικητής απορούσε μα και πείσμωνε. Ένα βράδυ πήγε σιγοπερπατώντας στον κοιτώνα των στρατιωτών για «να πιάσει στα πράσα» τον στρατιώτη που μετά βεβαιώτητας, όπως νόμιζε, θα τον παράκουε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με σιγανές κινήσεις τράβηξε το σεντόνι από το πρόσωπο, μα προς μεγάλη του έκπληξη αντίκρισε τη μεταλλική μουσούδα να κοιμάται. Όχι, ο στρατιώτης δεν παράκουσε, δεν έκανε «λούφα»∙ υπέμενε στωικά τις συνέπειες χωρίς να λέει αυτή την απλή φρασούλα που θα τον απάλλασσε από τη μάσκα.

Πέρασαν κι άλλες μέρες, ίσως και βδομάδες. Τώρα ο διοικητής άρχισε να απορεί, ίσως και να βασανίζεται από τη στάση αυτή. Ένα βράδυ πήγε ξανά στο κρεβάτι του στρατιώτη και τραντάζοντάς τον με αγωνία τον ξύπνησε για να τον ρωτήσει: «Μα γιατί δεν λες τη φράση να τελειώνουμε; Έχω χάσει τον ύπνο μου, δεν μπορώ άλλο αυτή την κατάσταση. Τι έχει αυτός ο Μότσαρτ τέλος πάντων»; Ο ψηλός ξανθός μασκοφόρος σηκώθηκε και του έκανε νόημα να τον ακολουθήσει. Τον πήγε στην αίθουσα ψυχαγωγίας του στρατοπέδου όπου υπήρχε ένα μεγάλο μαύρο πιάνο με ουρά. Κάθισε ο διοικητής σε μια καρέκλα∙ κάθισε και ο στρατιώτης πάνω από το πιάνο… Και με την μεταλλική αντιαισθητική μουσούδα να κρέμεται πάνω από τα πλήκτρα, άρχισε να γεμίζει ο χώρος με την μελωδία κάποιας σονάτας του Μότσαρτ. Προς στιγμήν, θα νόμιζε κανείς πως το πρόσωπο του διοικητή αγαλλίασε από συγκίνηση.

Η βασική πλοκή της ταινίας κοντεύει να τελειώσει. Μα σε αυτή την παράλληλη ιστοριούλα, ο στρατιώτης φορά ακόμη τη μάσκα του. Η εκπαίδευση της ημέρας τελειώνει, μα ο στρατιώτης υποχρεώνεται σε πολλούς ακόμη γύρους τρέξιμο γύρω από τον βράχο, εκεί ψηλά πάνω από τη θάλασσα. Κάτω από τον ήλιο ο στρατιώτης τρέχει χωρίς να διαμαρτύρεται, χωρίς να ιδρώνει. Τότε ο διοικητής αρχίζει να τρέχει από πίσω του, σχεδόν παρακαλώντας τον να πει την πολύτιμη φράση που θα τον απαλλάξει από τη μάσκα. Η πεισματική άρνηση του ψηλού ξανθού στρατιώτη είναι ένα ακόμη βασανιστικό χτύπημα για τον διοικητή που, μην αντέχοντας άλλο αυτό το μαρτύριο(!) του λέει με ξεψυχισμένη φωνή: «Ο Μότσαρτ είναι ένας σπουδαίος μουσικοσυνθέτης. Εντάξει; Βγάλε τώρα τη μάσκα σου»! Όμως, ο στρατιώτης συνεχίζει να τρέχει, ζητώντας απ’ τον διοικητή να το πει πιο δυνατά». «Ο Μότσαρτ είναι ένας σπουδαίος μουσικοσυνθέτης», φώναξε τώρα πιο δυνατά ο διοικητής. «Πιο δυνατά», είπε τώρα επιτακτικά ο στρατιώτης συνεχίζοντας να τρέχει πάνω στο πλάτωμα του βράχου. Τότε ο διοικητής σαν να κατάλαβε. Στάθηκε στην άκρη του βράχου και φώναξε με όλη του τη δύναμη προς κάθε κατεύθυνση: «Ο Μότσαρτ είναι ένας σπουδαίος μουσικοσυνθέτης. Ο Μότσαρτ είναι ένας σπουδαίος μουσικοσυνθέτης. Που να με πάρει ο διάολος αν υπάρχει μεγαλύτερος απ’ αυτόν»! Το ξέσπασμα ανακούφισης έφτασε σε όλο τα στράτευμα που ξεκουραζόταν κάτω από τον βράχο, σε όλους όσους ήταν μπροστά στην πρώτη σκηνή αυτής την ιστορίας. Και τότε ο ψηλός ξανθός στρατιώτης έβγαλε τη μάσκα του και, κουνώντας την ψηλά, συνέχισε να τρέχει πάνω στον βράχο. Και το πρόσωπό του ήταν χαρούμενο καθώς γελαστός συνέχιζε να τρέχει μέσα στην απελευθερωτική αύρα του θαλασσινού αέρα.

Έτσι γίνεται η επανάσταση!


Σχολιάστε αυτό το άρθρο εδώ.

Σχόλια
Προσθήκη νέου
Περαστικός  - Συγχαρητήρια και απορία   |2011-12-08 22:52:32
Ήρθα στο site σας επειδή βρήκα κάπου να αναφέρεται το ντοκιμαντέρ σας golfland, με αφορμή εκδήλωση στα Λεχαινά. Διάβασα αυτό το εξαιρετικό κείμενο για το "Πώς γίνεται η επανάσταση" (δεν έχω δει το φίλμ), μακάρι να το διαβάσουν και κάποιοι από τους βίαιους που ισοπεδώνουν κάθε τόσο την Αθήνα. Αλλά "φασισμός" και "χούντα" η σημερινή κατάσταση, όπως είδα σε άλλες σελίδες; Αποτελεί ισοπέδωση και αυτό, εννοιών, που δυστυχώς τροφοδοτεί την άλλη ισοπέδωση, καίτοι εσείς την πολεμάτε. Κρίμα.
Νelly Psarrou     |2013-08-21 12:24:21
Δεν το θεωρώ ισοπέδωση, απλώς δεν είμαι της άποψης ότι η χούντα επιβάλεται μόνο με τανκς. όσο για το φασισμός, προφανώς σε μία χώρα όπου καταστέλονται άγρια οι πολίτες και οι μετανάστες στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τι άλλο να είναι;
Περαστικός     |2011-12-08 22:51:40
Ήρθα στο site σας επειδή βρήκα κάπου να αναφέρεται το ντοκιμαντέρ σας golfland, με αφορμή εκδήλωση στα Λεχαινά. Διάβασα αυτό το εξαιρετικό κείμενο για το "Πώς γίνεται η επανάσταση" (δεν έχω δει το φίλμ), μακάρι να το διαβάσουν και κάποιοι από τους βίαιους που ισοπεδώνουν κάθε τόσο την Αθήνα. Αλλά "φασισμός" και "χούντα" η σημερινή κατάσταση, όπως είδα σε άλλες σελίδες; Αποτελεί ισοπέδωση και αυτό, εννοιών, που δυστυχώς τροφοδοτεί την άλλη ισοπέδωση, καίτοι εσείς την πολεμάτε. Κρίμα.
Filmaki   |2011-11-18 11:31:25
http://piga-ida.blogspot.com/2011/11/burnt-by-sun-1994.html
Filmaki   |2011-11-18 11:31:08
http://piga-ida.blogspot.com/2011/11/burnt-by-sun-1994.html
sdsds  - sdsds     |2011-07-04 07:07:59
Offers a line of flash enhancement products, link:http://www.star-trekgold.com/ |secure transactions and provide live customer support 24/7 link:http://www.star-trekgold.com/ | including compact bounce and reflector attachments link:http://www.star-trekgold.com/ | custom sized to fit popular flashes. link:http://www.star-trekgold.com/ |
christian louboutin  - christian louboutin     |2011-06-28 02:27:50
Husband and wife after 80 am just receiving a link:http://www.christianlouboutinsaleuks.com/ marriage license, divorce night pleaded with him, but noise also alerted the whole building. The day before at 2 am, a resident of the link:http://www.shoeuksale.com/ furnace front of traffic post, a young couple quarrel awakened many residents. If you do not buy that sofa we two will divorce ... woman shouted. In the women's side a young man link:http://www.christianlouboutinshoessaleca.net/ pulled the woman's arm hard. Subsequently, a middle-aged couple will tussle with the husband and wife opened. It turned out that link:http://www.christianlouboutinsaleshoesca.net/ this young couple during the day and just receiving a marriage license, and other new renovated house is ready to stay up. In the link:http://www.christianlouboutinsaleuks.com/christian-louboutin-pumps-c-68.html afternoon, this young couple went to the mall to look at furniture. Optimistic about a woman's white leather sofa and the man was a little like ancient mahogany sofa. He link:http://www.christianlouboutinsaleuks.com/christian-louboutin-shoes-c-65.html said he must buy a set of mahogany sofa, that I know nothing, no taste ... Li said the woman, she felt furniture link:http://www.christianlouboutinsaleuks.com/christian-louboutin-sandals-c-66.html selection is a matter of two people should not be a one person thing . Mike not happy, but also fight back with grievances to link:http://www.christianlouboutinshoessaleca.net/christian-louboutin-shoes-c-71.html go home. And even more angry that Mike is not only nothing to fear her husband, but her angry feelings left this time, most of the new house with furniture booked. So the beginning of this link:http://www.shoeuksale.com/christian-louboutin-shoes-c-71.html article took place on the scene. Later, the man persuaded the parents of link:http://www.shoeuksale.com/christian-louboutin-pumps-c-69.html the male direction Mike apologized and said that furniture will be drained away.Yigun stunned, mouth stuffed towels, hot breasts and lower body with a hammer, pliers extraction, hot link:http://www.shoeuksale.com/christian-louboutin-sandals-c-67.html open irrigated face. Yesterday, the reporter in Yangjiang City People's Hospital to see her husband had been tortured and battered link:http://www.ukchristianlouboutinsshoes.net/ black and blue Zhao Da, treatment of nearly 10, still does not eat Ao Shi party.LYM0628
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS