HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Διάφορα arrow Έτσι άρχισε ο Εμφύλιος!
Έτσι άρχισε ο Εμφύλιος! Εκτύπωση E-mail
14.10.13
Πολλά γράφονται τον τελευταίο καιρό για τη δημιουργία εμφυλιοπολεμικού κλίματος, για τη σχέση του κράτους με τους φασίστες αλλά και τη χρησιμοποίησή τους σε τραμπούκικες επιθέσεις και δολοφονίες εναντίον αριστερών. Το θλιβερό είναι ότι την ιστορία αυτή την έχει ξαναζήσει η χώρα σε διάφορες παραλλαγές. Η μαρτυρία του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή από την Κρήτη είναι συγκλονιστική.

Έτσι άρχισε ο εμφύλιος στο νησί...

"Ο Νίκος και η Αργυρώ Κοκοβλή είναι από τους αντάρτες της Κρήτης που, μετά τη συντριβή του αντάρτικου στο νησί, πέρασαν στην παρανομία. Ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια στο βουνό και στην παρανομία έφυγαν κρυφά από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1962. Γύρισαν πίσω ύστερα από 15 χρόνια".
Τόσο στην παρανομία όσο και αργότερα εμπνεύστηκαν και δημοσίευσαν αρκετά βιβλία μέσα από τα οποία καταγράφεται κομμάτι της ιστορίας του πολέμου, του εμφυλίου και της μετεμφυλιακής κατάστασης στην Ελλάδα, ενώ με ιδιαίτερα εύγλωτο τρόπο γίνεται σαφής ο ρόλος των τότε πολιτικών και η δράση τους ως εντολοδόχων των ξένων δυνάμεων, καθώς και η αγωνιώδης προσπάθεια των ανταρτών να μην εξαπλωθεί ο εμφύλιος στην Κρήτη, εμφύλιος που επιδιωκόταν μεθοδικά μέσα από τις επιλογές της κυβέρνησης "Εθνικής Ενότητας" του Γ. Παπανδρέου.

Η σημαντικότερη καταγραφή αυτών των γεγονότων βρίσκεται στο βιβλίο τους Άλλος δρόμος δεν Υπήρχε, το οποίο μετέφερε στην κινηματογραφική οθόνη ο Σταύρος Ψυλάκης με το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του, που έχει πάρει πολλά βραβεία. Πρόκειται για μία συγκινητική ταινία και ιστορική μαρτυρία. Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται όχι μόνο η κατάσταση που βίωσαν στην Ελλάδα ως αντάρτες και παράνομοι, αλλά και το τι βρήκαν στη Σοβιετική Ένωση όταν έφυγαν αυτοεξόριστοι στην Τασκένδη και την αντίδρασή τους στην πολιτική κατάσταση εκεί.

Στο απόσπασμα που παραθέτω εδώ είναι από το βιβλίο τους Στα Βουνά της Κρήτης και στην Παρανομία, που πρωτοέγραψαν με το ψευδώνυμο Νίκος και Αργυρώ Μαδαρίτη καθώς ήταν στην παρανομία. Σε αυτό το απόσπασμα περιγράφουν ένα περιστατικό από τη μεθόδευση έναρξης του εμφυλίου πολέμου στην Κρήτη.





















 
RSS