HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Αναλύσεις arrow Τσίπρας για Χημικά: να φύγετε, να πάτε αλλού!
Τσίπρας για Χημικά: να φύγετε, να πάτε αλλού! Εκτύπωση E-mail
23.04.14
23.04.2014
Την Τρίτη 22 Απριλίου μίλησε ο ΑΛέξης Τσίπρας στα Χανιά. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα χημικά της Συρίας, καλώντας τους ιθύνοντες να... τα ρίξουν αλλού!


Χτές βράδυ, Τρίτη 22 Απριλίου, είπα κι εγώ να παρακολουθήσω μια πολιτική ομιλία, αυτήν του Αλέξη Τσίπρα στα Χανιά. Ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση η περιέργεια και, τέλος πάντων, να ακούσω κι εγώ τι έχει να πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και όποτε το έχω προσπαθήσει είτε στην τηλεόραση είτε στο διαδίκτυο, στα 10 λεπτά είχα βαρεθεί και το έκλεινα. Και αυτή τη φορά με έπιασα να χασμουριέμαι γύρω στο 13ο λεπτό, αλλά είχα βαλθεί να καταγράψω την ομιλία κι έτσι ήμουν αναγκασμένη να περιμένω να τελειώσει.

Δυστυχώς, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μας είπε ΤΙΠΟΤΑ. Έστησε μια προεκλογική συγκέντρωση που θα άρμοζε σε βουλευτικές εκλογές, έκανε συνεχώς την εύκολη αναφορά στην Κυβέρνηση, την Μέρκελ και τον Σόιμπλε, μίλησε για "ανατροπή" και μας κάλεσε όλους να ψηφίσουμε σε αυτές τις τριπλές εκλογές με βάση μία λογική: Μέρκελ ή Ελλάδα. Μάλιστα, μας κάλεσε να γυρίσουμε, όχι απλώς σελίδα αλλά ολόκληρο βιβλίο! Για το περιεχόμενο του... καινούριου βιβλίου φυσικά ούτε κουβέντα. Μόνο για το παλιό μιλούσε, αυτό που όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να πετάξουμε. Τίποτα για το καινούριο δεν ακούσαμε, όπως άλλωστε συνηθίζεται σε κάθε εκλογική ομιλία, όπου η κάθε "καινούρια" εκλογική δύναμη στηρίζει την εκλογή της στην ανικανότητα της προηγούμενης και μόνο.

Μόνο σε μια στιγμή αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε κάτι συγκεκριμένο. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της πειραματικής εν πλώ υδρόλυσης στη Μεσόγειο. Βέβαια, δεν είχε ενημερωθεί ότι λέγεται υδρόλυση η διαδικασία, και μίλησε για "την απόθεση των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο". Ας είναι. Και τι είπε γι' αυτό; Είπε ότι η Κρήτη και όλοι εμείς "Θα βροντοφωνάξουμε: μακριά τα χημικά από την Κρήτη, πάρτε τα σκουπίδια σας αλλού, ... στις βόρειες θάλασσες". Καταλάβατε; Να φύγετε, να πάτε αλλού!!!

Απόσπασμα από την ομιλία του Τσίπρα για τα χημικά της Συρίας.


Θα έπρεπε ίσως οι σύντροφοί του, στον ΣΥΡΙΖΑ, που ενεργά συμμετέχουν στο συντονιστικό αγώνα ενάντια στην υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο να τον ενημερώσουν για την θέση του Συντονιστικού ενάντια στα χημικά του πολέμου, ενάντια στην παρασκευή τους, και που αίτημά του δεν είναι να πεταχτούν σε... άλλες θάλασσες, αλλά να σταματήσει η παραγωγή αυτών των όπλων, και να μην γίνει υδρόλυσή τους εν πλω σε καμία θάλασσα. Ίσως θα έπρεπε κάποιος να του πει πόσο γελοίο ακούγεται το ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ, ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ, όταν καταβάλεται μεγάλη προσπάθεια κατανόησης της ενότητας των προβλημάτων του πλανήτη, όταν ο κύκλος της φύσης είναι απλά αδιαίρετος και δεν γνωρίζει σύνορα. Ίσως θα έπρεπε κάποιος να του πει ότι δεν θέλουμε τα χημικά έξω από την αυλή μας (Μεσόγειο) αλλά έξω από το σπίτι μας (Γη). Ίσως θα έπρεπε να του επισημάνουν ότι το "θα βροντοφωνάξουμε" δεν είναι η αιτιολογημένη αντίδραση και λύση που περιμένει να ακούσει ο κόσμος που ήδη βροντοφωνάζει, από έναν ηγέτη που ζητά τα ηνία αυτών των υποθέσεων, ότι ίσως θα έπρεπε να πει κάτι πιο συγκεκριμένο.

Ίσως. Αλλά ποιος να του τα πει; Αφού αυτοί που τον συντροφεύουν του έγραψαν τον λόγο. Ο Τσίπρας δεν ήταν ικανός να πει "Πολίτες των Χανίων, Γεια σας", χωρίς να το διαβάσει από μέσα. Αλήθεια, διάβαζε από το χαρτί ακόμη και την προσφώνηση, και στη συνέχεια το "Γεια σας", πριν το πει! Και το χαρτί έγραφε ως επίσημη και ελεγμένη από τους συμβούλους του θέση το ΤΙΠΟΤΑ και το ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ.

Εχθρός μου δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και συνήθως δεν πολυασχολούμαι με τα πεπραγμένα του. Αλλά η μία και μοναδική συγκεκριμένη πρόταση που έκανε ήρθε σε άμεση αντίθεση με τις προσπάθειες που κάνουμε στην Κρήτη να προσδιορίσουμε το θέμα των χημικών ως παγκόσμιο και όχι ως κάτι που μας ενδιαφέρει μόνο λόγο του ότι γίνεται στην αυλή μας. Ίσως, λέω ίσως, γι' αυτό ακριβώς αποφεύγει να μιλήσει για συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις της διακυβέρνησης που οραματίζεται...

Νέλλη Ψαρρού

Σχόλια
Προσθήκη νέου
Τάσος Κ.  - ΔΕ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΛΑ ... η τύφλα μας η μαύ   |2014-04-23 15:27:02
Γιατί καθώς φαίνεται δεν απαιτούμε την αλήθεια και αρκούμαστε στην προσχηματική εικόνα, γιατί εφησυχάζουμε στη στάση του μαζάνθρωπου και δεν πιστεύουμε στην αξία της ελευθερίας, μιας και αυτή συνεπάγεται προσωπική ευθύνη.

"Το πιο γελοίο & συνάμα το πιο τραγικό πράγμα είναι τούτο:
Η έξοδος είναι απόλυτα ορατή απ όλους τους παγιδευμένους. Μα κανένας δεν φαίνεται να την βλέπει. ‘Ολοι ξέρουν που είναι η έξοδος. Μα κανένας δε φαίνεται να προχωρεί προς αυτήν. Κι ακόμα: οποιοσδήποτε προσπαθεί να την φτάσει ή δείχνει προς την κατεύθυνση της, αποκαλείται τρελός ή εγκληματίας ή αμαρτωλός, για να καεί στην κόλαση.
Φαίνεται καθαρά λοιπόν, πως η δυσκολία δεν έγκειται ούτε στην παγίδα ούτε στο πως θα βρεθεί η έξοδος. Η δυσκολία έγκειται στους ίδιους τους παγιδευμένους."
«Η Δολοφονία του Χριστού», Βίλχελμ Ράιχ.
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS