HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Διάφορα arrow Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Γλυκών Νερών
Εκτύπωση E-mail
30.05.09

 

Η ανάγκη γεννά την εγρήγορση. Αναγκαστικά! Έτσι, κατά τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερο, σε κάθε σχεδόν γωνιά και δήμο της Αττικής, και όχι μόνο, δημιουργούνται αυτόνομες, δηλαδή ανεξάρτητες και ανένταχτες, κινήσεις πολιτών που οργανώνονται, ενημερώνονται και διεκδικούν. Μία από αυτές αυτή των κατοίκων των Γλυκών Νερών, κείμενο της οποίας παραθέτω.



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ

 


Οι ενεργοί πολίτες είναι αυτοοργανωμένο και ανεξάρτητο κοινωνικό σύνολο εθελοντών πολιτών, ανοικτό σε όλους τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας της Πόλης των Γλυκών Νερών. Δεν είναι κόμμα, ούτε σύλλογος, ούτε εταιρεία, ούτε σωματείο, ούτε λέσχη. Είναι ένα κομμάτι της «κοινωνίας των πολιτών» δηλαδή ένα σύνολο συνειδητοποιημένων πολιτών, που θέλουν να αντιμετωπίζουν τα διάφορα προβλήματά τους και να ασκούν πίεση για την επίλυσή τους.

Πρωτοβουλίες και προσπάθειες των κατοίκων των Γλυκών Νερών να ενεργοποιηθούν στην τοπική κοινωνία και να αγωνιστούν για την επίλυση κοινών προβλημάτων, ξεπερνώντας τεχνητούς διαχωρισμούς και αντιπαλότητες, υπήρξαν και στο πρόσφατο παρελθόν. Η ιστορία της πόλης μας είναι συνδεδεμένη με αυτές, πράγμα το οποίο φανερώνει αφενός την ύπαρξη ανθρώπων που θέλουν να συμμετέχουν στη βελτίωση της πόλης τους και αφετέρου ότι υπάρχει ανάγκη για αρωγή στα θεσμοθετημένα όργανα προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η βελτίωση.

 

Αν και ο πολυάσχολος σημερινός άνθρωπος καθώς και άλλοι λόγοι είχαν ως αποτέλεσμα οι προσπάθειες αυτές να σβήνουν μετά από ένα διάστημα, όμως στο χρόνο αυτό έδειξαν ότι προσέφεραν πολλά. Οι ισχύουσες σήμερα συνθήκες επιβάλλουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας να βρεθεί ενωμένη, ενεργή και σε δράση απέναντι στα κοινά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ένας πυρήνας πολιτών των Γλυκών Νερών, μετά από αρκετές ανοιχτές συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, πήραμε την πρωτοβουλία και απευθυνόμαστε σε σας, στους συμπολίτες της διπλανής πόρτας, ανθρώπους κάθε ηλικίας, που αρνείστε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις ως θεατές και σας καλούμε να παρέμβουμε και να συγκρουστούμε, εάν χρειαστεί, με ό,τι και όποιον υποβαθμίζει το αυτονόητο δικαίωμα του καθενός σε ποιότητα ζωής.

Πεποίθησή μας είναι ότι –παραμερίζοντας αυτά που μας χωρίζουν- οι πολίτες, ενωμένοι σε κοινό στόχο, διαθέτουν μεγάλη δύναμη. Μπορούν να φέρουν αποτελέσματα εκεί που η κεντρική ή η τοπική εξουσία δεν θέλει ή δεν μπορεί.

Κυρίαρχες αρχές που διέπουν μια τέτοια πρωτοβουλία ώστε να έχει επιτυχή συνέχεια είναι κυρίως οι εξής:

· Δεν ανταγωνιζόμαστε (κόμματα, δημοτικές παρατάξεις, συλλόγους κλπ).

· Δεν υποκαθιστούμε (Υπηρεσίες, Νομαρχία, Δήμο κλπ).

· Δεν απαξιώνουμε θετικές ενέργειες από όπου και αν προέρχονται.

· Διεκδικούμε όμως το δικαίωμά μας για έκφραση και συμμετοχή,

ένα δικαίωμα που μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να διασφαλίσουμε.

Η οργάνωση των πολιτών που συμμετέχουν είναι οριζόντια, και τα μέλη, ως ισότιμα που είναι, σχηματίζουν «Ανοιχτή Συνέλευση» μέσα στην οποία, διαμορφώνονται και τελικά λαμβάνονται αποφάσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία στα πλαίσια μιας άμεσης δημοκρατίας. Κάθε φορά την Ανοιχτή Συνέλευση αποτελεί το σύνολο των παρόντων εθελοντών-ενεργών πολιτών, που συγκεντρώνονται σε ορισμένο τόπο και χρόνο για να συζητήσουν θέματα που τους αφορούν.

Καθιερώνεται αρχικά, η πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, ως ημέρα της τακτικής «ανοιχτής συνέλευσης» για όλους τους πολίτες των Γλυκών Νερών. Είναι προφανές ότι η συνέλευση μπορεί να γίνεται έκτακτα, όταν υπάρχει έκτακτο γεγονός που το επιβάλλει.

Η συνέλευση, θα γίνεται στο Δημαρχείο (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), στις 7.30 μ.μ. ή σε αντίστοιχη αίθουσα στο παλιό Δημαρχείο Γλ Νερών.

Είναι προφανές ότι κάποια εκ των επόμενων «ανοιχτών συνελεύσεων» μπορεί να πάρει άλλη απόφαση, για το θέμα του τόπου, της συχνότητας και του χρόνου πραγματοποίησης των τακτικών συνελεύσεων.

Κάθε φορά η ανοιχτή συνέλευση συζητά τα θέματα που θέτουν τα μέλη της και αφού αποφασίσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, εξουσιοδοτεί επιτροπή, που θα προκύψει από τη συνέλευση, για να υλοποιήσει τις αποφάσεις της.

Στόχος μας είναι η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει ένα ανοιχτό και ελεύθερο βήμα διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς, ένα χώρο έκφρασης, αποφάσεων και προγραμματισμού δράσεων. Θα λειτουργεί ανεξάρτητα του ποια είναι η δημοτική αρχή, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, έτσι ώστε κάποια στιγμή οι ίδιοι οι πολίτες να συμμετέχουν και να ευθύνονται για την εικόνα και την ποιότητα ζωής της πόλης τους.

Μιας και προερχόμαστε από διαφορετικές αφετηρίες, ο καθένας είναι ελεύθερος να κινηθεί αυτοδιοικητικά, με τον τρόπο που του υπαγορεύει η συνείδησή του. Άλλωστε δεν θα διαθέτουμε καταστατικό, πρόεδρο κλπ, διασφαλίζοντας έτσι την αυτονομία, την αξιοπιστία και τη συνέχεια της προσπάθειάς μας.


Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε στην πράξη τη δύναμη του λόγου του Ν. Καζαντζάκη: “Αγάπησε την ευθύνη. Πες, «Εγώ και μόνο εγώ, έχω την υποχρέωση να σώσω τη Γη. Εάν δε σωθεί, θα είναι δικό μου λάθος».

 
RSS