HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Αναλύσεις arrow Η επιστροφή των αρχαίων μνημείων, ή αλλιώς, It is Forbidden to Τake Anything
Η επιστροφή των αρχαίων μνημείων, ή αλλιώς, It is Forbidden to Τake Anything Εκτύπωση E-mail
23.04.10
23.04.2010
Υπάρχει ένα πάγιο αίτημα επιστροφής των αρχαίων θησαυρών των Ελλήνων που εκλάπησαν από τους Άγγλους. Σε ποια βάση όμως τίθεται;

Πριν μερικές μέρες έλαβα το παρακάτω link της ομάδας bringthemback.org με το χαριτωμένο βιντεάκι, που πραγματικά με έκανε και γέλασα, το οποίο συνοδευόταν με την καθόλα σοβαρή άποψη -και αίτημα- περί επιστροφής των ελληνικών αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείο.
Εντάξει, δεν θα διαφωνήσω με την επιστροφή των κλοπιμαίων στον ιδιοκτήτη τους. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Αναρωτιέμαι όμως, αν και οι συνάνθρωποί μου το εκλαμβάνουν ως θέμα δικαιοσύνης, ή απλώς πρόκειται για ένα εθνικιστικό παραλήρημα ή και, για μερικούς, θέμα μικροπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Αντί να το αναλύσω σε θεωρητική βάση, θα μοιραστώ μαζί σας τις καλοκαιρινές σκέψεις μου, αποκυήματα έντονου εκνευρισμού, κατά την επίσκεψή μου σε αρχαίο ναό.

Αύγουστος 2009. Βρίσκομαι στο βορειο Αιγαίο, στο νησί της Λήμνου, όπου κάνω τις διακοπές μου. Μια μέρα προτείνω στην ομήγυρη να επισκευτούμε τον ναό των Καβείρων, στο βόρειο κομμάτι του νησιού, κυρίως από περιέργεια για τον ναό και την τοποθεσία όπου επέλεξαν εκείνοι οι άνθρωποι να κάνουν να μυστήριά τους, καθώς θεωρώ τα δύο αυτά αδιαχώριστα. Αυτό που αντίκρυσα σας αφήνω να το δείτε κι εσείς στις παρακάτω φωτογραφίες.


































IT IS FORBIDEN TO TAKE ANYTHING! Κάνουμε και χιούμορ, ως λαός. Για καλό και για κακό, όμως, το αδειάσαμε εμείς το μέρος.
Στο χώρο του ναού των Καβείρων είχαν αφαιρεθεί όλα τα αρχαία, τα οποία βρίσκονταν πλέον στο μουσείο του νησιού, καθώς επίσης και στο μουσείο της Ακρόπολης! Αντ' αυτού, έμειναν οι πινακίδες για την προστασία του μέρους, καθώς επίσης και δύο κυρίες, υπάλληλοι του δήμου, που φύλαγαν το... βιβλίο εντυπώσεων όσο διαρκούσε το ωράριό τους.
Ούτε καν αρχαιολόγοι...
Ούτε μια πινακίδα με τον ναό όπως ήταν πριν τον μετακινήσουν, ούτε μια επιγραφή ενημερωτική, κάτι... Τίποτα.

Έφυγε ο ναός από τον τόπο του. Από κει όπου οι πέτρες αποκτούσαν την αξία τους, από κει όπου ο συμβολισμός αποκτούσε νόημα. Για την προστασία τους; Ας έβαζαν έναν φύλακα, αν αυτός ήταν ο σκοπός. Γι' αυτό δεν χλευάζουμε άλλωστε τους Άγγλους; Ή μήπως η μόνη αξία του αρχαίου μας πλούτου είναι εκεί όπου μπορεί να μας αποφέρει κάποιον συγκεκριμένο πλούτο; Διότι, στα μουσεία δεν εισέρχεται κανείς τσάμπα.
Έχουμε πολιτισμό εμείς. Και τον πουλάμε.
IT IS FORBIDEN TO TAKE ANYTHING! λοιπόν. Σεβαστείτε τον πλούτο μας, μην ασελγήσετε πάνω του. Το κάνουμε και μόνοι μας. Και καλύτερα άλλωστε.

ΥΓ:
Αν το νόημα της επιστροφής των αρχαιοελληνικών μαρμάρων βρίσκεται στο να επιστρέψουν στον τόπο τους, ας επιστρέψουν τα μητροπολιτικά κέντρα της Ελλάδας και οι πρωτεύουσες των νομών, νησιών κ.λπ. τα αρχαία στον τόπο τους, στη γη που επιλέχτηκε για την τοποθέτησή τους από τους δημιουργούς τους, και μετά ας απευθυνθούμε στους Άγγλους. Και, παρεμπιπτόντως, ο τόπος των ελληνικών μαρμάρων του Βρετανικού Μουσείου δεν είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, έτσι;





Σχόλια
Προσθήκη νέου
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS