HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Αναλύσεις arrow Η κατοικία, όχι η ιδιοκτησία, είναι άσυλο σύμφωνα με το Σύνταγμα
Εκτύπωση E-mail
25.01.13

Η κατοικία, όχι η ιδιοκτησία, είναι άσυλο σύμφωνα με το Σύνταγμα

Στο ελληνικό Σύνταγμα προβλέπεται ρητώς η προστασία της κατοικίας ως ασύλου, ανεξάρτητα από τη φύση της (ιδιοκτησία ή άλλη), και η παραβίασή της διώκεται για παράβαση οικογενειακού ασύλου και κατάχρηση εξουσίας!
Σύμφωνα με αυτή τη ρύθμιση, όπως είναι προφανές, ο νομοθέτης θεσπίζει ως απαραβίαστο το σπίτι του καθενός, ανεξάρτητα από το καθεστώς ιδιοκτησίας, παραχώρησης ή και κατάληψης, και ποινικοποιεί την εισβολή σε αυτό ως παράβαση του οικογενειακού ασύλου και ως κατάχρηση εξουσίας. Να σημειωθεί ότι, εξ αιτίας αυτής της ρύθμισης, για παράδειγμα, κανένας ιδιοκτήτης δεν μπορεί να διώξει από το σπίτι του είτε ενοικιαστή που δεν πληρώνει το συμφωνηθέν ενοίκιο είτε οποιονδήποτε μπει μέσα παρανόμως αν δεν υπάρξει δικαστική απόφαση, και η αστυνομία ποτέ δεν παρεμβαίνει όταν κληθεί για τέτοιο λόγο.
Είναι προφανές ότι η εισβολή και έρευνα και, πολύ περισσότερο, η προσαγωγή των κατοίκων μιας κατάληψης, όπως γίνεται τις τελευταίες μέρες, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

Πόσο μάλλον δε αν συνδυαστεί αυτή η ρύθμισή με άλλο άρθρο του Συντάγματος που θεσπίζει την υποχρέωση του κράτους να παρέχει κατοικία σε όποιον τη στερείται.
Αν και το εν λόγω άρθρο δεν θα το επικαλούνταν ίσως οι κάτοικοι των πολιτικών καταλήψεων, καθώς πιστεύουν στην αυτοοργανωμένη και αδιαμεσολάβητη από το κράτος ρύθμιση της ζωής τους, είναι προφανές ότι επιβεβαιώνει τη βούληση του συντακτικού νομοθέτη για την απόλυτη μέριμνα του κράτους υπέρ της κατοικίας και της ασυλίας αυτής.


Σχόλια
Προσθήκη νέου
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS