HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Αναλύσεις arrow BE PREPARED, ή Τα χειρότερα δεν τα 'χουμε δει ακόμη
Εκτύπωση E-mail
21.03.09
BE PREPARED
ή
Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη!

Η κυβέρνηση, που επιδίδεται συστηματικά στο κουκούλωμα των σκανδάλων της, τώρα ποινικοποιεί την κουκούλα. Να συλλάβει λοιπόν πρώτα απ' όλους ... τον εαυτό της (Π.Σωκ. Ελευθεροτυπία, 18.3.2009).

Μπλόκα στο κέντρο της Αθήνας και ποινικοποίηση της κουκούλας! Έτσι θα μας προστατεύσουν! Όσο μυαλό έχω θα το χάσω!, ήρθε το μήνυμα προχτές στο κινητό μου από φίλο που τύπωσε για όλους μας την… κοκκινοσκουφίτσα!

Με μπούρκες στους Δρόμους, παροτρύνει ο δημοσιογράφος Α. Ρουμελιώτης, μιας και δεν απαγορεύονται (δείτε το υπέροχα σατιρικό κείμενο εδώ).

Και άλλα πολλά. Που λέμε πολλοί μεταξύ μας. Που αγανακτούμε με τον ακραίο συντηρητισμό, ο οποίος συνεχώς βάλλει κατά της ζωής και της ελευθερίας μας. Και που «τρομάζουμε» μπροστά στην οργάνωση και συστηματοποίηση της εξουσίας εναντίον των πολιτών. Ας δούμε ένα-δυο στοιχεία αυτής της οργάνωσης − γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Πριν από τρεις μήνες, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε την επίσημη ποινικοποίηση της κουκούλας, και μάλιστα της ίδιας της χρήσης της ανεξαρτήτου παραβατικότητας. Είχε προηγηθεί η προπαγανδιστική «ποινικοποίησή» της όμως όταν, κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Δεκέμβρη, το πολιτικό μας σύστημα (κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην ΣΥΡΙΖΑ, και τηλεοράσεις) κατάφερε να μεταστρέψει την προσοχή του κόσμου από την αυθαιρεσία της εξουσίας στη συκοφάντηση των διαδηλωτών μέσω της «καταστροφικής δράσης των κουκουλοφόρων». Αν και στην πραγματικότητα, δεν μετέστρεψε την προσοχή του κόσμου, αλλά τη δημόσια συζήτηση: ο δημόσιος διάλογος καθορίζεται από ό,τι προβάλεται ως «εθνικής σημασίας» από τα μέσα μαζικής χειραγώγησης, ακόμη και όταν η κοινωνία πολιτών συζητά σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο.

Καθώς λοιπόν η προπαγάνδα προετοίμαζε το έδαφος και η συντηρητική κυβέρνηση καλλιεργούσε μια ακόμη πιο ακραία στροφή της, έλειπε η αφορμή. Και όταν η αφορμή δεν δίνεται από αυτούς που θέλεις να πλήξεις, τότε την κατασκευάζεις. Έτσι, στις 13 Μαρτίου 2009, ομάδα κουκουλοφόρων έσπαγε αυτοκίνητα και βιτρίνες και έκανε πλιάτσικο στο Κολωνάκι επί 10-15 λεπτά ενώ, την ίδια ώρα, η συνήθως πανταχού παρούσα αστυνομική δύναμη της περιοχής ήταν άφαντη∙ εμφανίστηκε μόνο όταν έφυγαν ανενόχλητοι οι κουκουλοφόροι. Κι ενώ είναι προφανές ότι η αστυνομία απλώς έστρωσε το χαλί στους τρομοκρατούντες τον κόσμο, η μαζική προπαγάνδα παρουσίαζε την αστυνομία ως ανίκανη και ασυντόνιστη προκειμένου να απαιτήσει (στο όνομα των πολιτών!) στη συνέχεια περισσότερη αστυνομία. Το ίδιο περίπου σκηνικό είχαμε ζήσει τον Δεκέμβρη: η δήθεν ανίκανη αστυνομία εκφόβιζε και έλουζε με ληγμένα χημικά τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, ενώ άφηνε τους κουκουλοφόρους ανενόχλητους να κάνουν τη δουλειά τους. Γιατί περί δουλειάς πρόκειται: σπορά του φόβου.

Στο όνομα των «αγανακτισμένων πολιτών και καταστηματαρχών» ζήτησαν οι τηλεπαρουσιαστές τη λήψη αυστηρών μέτρων. Παρέλειψαν(;) όμως να αναφέρουν την ανακοίνωση του ίδιου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, που στάθηκε κριτικά, αλλά και συνολικά, απέναντι στα γεγονότα: «Το περιβάλλον κρίσης και καταστροφής που εκτρέφεται συστηματικά στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες δίνει πρόσφορο έδαφος στην οποιαδήποτε προβοκάτσια… Οι βολεμένοι και αρτευόμενοι από τον προϋπολογισμό, κάθε κατηγορίας, κλίμακας, χρώματος, ειδικότητας και αξιώματος ας περιμένουν σύντομα το λογαριασμό της βιαζόμενης υπόστασης και αξιοπρέπειας του Έλληνα επαγγελματία και φορολογούμενου».

Αυτεπάγγελτη τιμωρία λοιπόν όσων βρίζουν δημόσιους λειτουργούς (αλήθεια, το «Καραγκιόζηδες» πιάνεται ως ύβρις;) και αισθητά βαρύτερες τιμωρίες για τα αδικήματα που διαπράττονται με κουκούλα∙ όλα αυτά για την «προστασία της κοινωνικής ειρήνης»! Και ο ΛΑ.Ο.Σ. να δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση: «μα, δεν το κάναμε ιδιώνυμο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας!

Αλήθεια, για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά;

Οι λόγοι είναι σύνθετοι, και εδώ θα αναφερθώ στους δύο κυριότερους. Ο ένας είναι ότι, η πολιτική και κοινωνική κατάσταση προδιαγράφει με βεβαιότητα την άνοδο των κινημάτων και της διαμαρτυρίας. Με άλλα λόγια, επέρχεται κοινωνική έκρηξη∙ και γι’ αυτό η κυβέρνηση προετοιμάζεται. Τώρα βέβαια, θα πει κανείς, γιατί δεν προετοιμάζεται προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των πληγέντων και της κοινωνικής παρέμβασης; Μα το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μεριμνά παρά για τη συνέχισή του∙ αυτό σημαίνει, την προστασία του συσσωρευμένου πλούτου και των διαδικασιών που το παράγουν. Επειδή όμως αυτές οι διαδικασίες είναι οι ίδιες που προκαλούν κοινωνική αναταραχή, η παρούσα κυβέρνηση προετοιμάζεται για την κοινωνική αναταραχή: με εκφοβισμό, αστυνομοκρατία και θέσπιση αδικημάτων που θα φέρουν τον κάθε διαμαρτυρόμενο αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη.

Ο δεύτερος λόγος, που είναι ταυτόχρονα κι ένα σύμπτωμα, συναρτάται από δύο παράγοντες. Ο ένας είναι ο ίδιος ο φόβος και η ανασφάλεια που προκαλείται στους πολίτες σε περιόδους αβεβαιότητας και κρίσης. Ο άλλος με την ύπαρξη μιας αδύναμης αλλά διεφθαρμένης συντηρητικής κυβέρνησης που, στερημένη την πολυπόθητη εξουσία επί είκοσι χρόνια, βγάζει τα απωθημένα της πάνω σε μια ολόκληρη χώρα. Αυτά συνθέτουν ένα τοπίο ακραίου συντηρητισμού, που φτάνει στα άκρα του δεξιού πολιτικού φάσματος και οδηγεί στο απευκταίο αλλά αναπόφευκτο, μιας και πολλαπλώς σχεδιαζόμενο: συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με ΛΑ.Ο.Σ. Γιατί, τα χειρότερα δεν τα έχουμε ακόμη δει…

Το… παιχνίδι είναι ήδη στρωμένο: άνθρωποι διορισμένοι επί χούντας επανέρχονται σε σημαντικά πόστα από την κυβέρνηση της Ν.Δ. τριάντα χρόνια μετά, ενώ το κόμμα του κύριου Καρατζαφέρη, που καλούσε σε συσπείρωση δυνάμεων όπως η Χρυσή Αυγή, η ΕΠΕΝ και οι φιλοβασιλικοί από το 1998, βρίσκεται σε προνομιακή και δυσανάλογη προς την εκλογική του δύναμη θέση στο πολιτικό σκηνικό. Μετά την απόσυρση του βιβλίου ιστορίας, είναι η δεύτερη φορά που αίτημά του γίνεται πρακτική της Νέας Δημοκρατίας, που βρίσκεται σε ομηρία. Και τα τηλεοπτικά κανάλια φροντίζουν πάντα να έχουν έναν εκπρόσωπό του −ή σύζυγο εκπροσώπου, για πιο… ανθρώπινο πρόσωπο− σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη. Ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά…

Και οι πολίτες για μια ακόμη φορά (γιατί αυτή η ιστορία μας θυμίζει τραγικά παλαιότερες εποχές), θα γνωρίζουν όλα αυτά αλλά θα σιωπούν. Άλλοι αγανακτισμένα, και άλλοι αδιάφορα. Και το οργανωμένο έγκλημα κατά της Ελευθερίας θα έχει βρει ξανά το στόχο του.

ΥΓ: Την ημέρα ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, ας γεμίσουμε το Σύνταγμα και τα Προπύλαια κουκούλες. Ακίνητοι και σιωπηλοί, αφού με την κουκούλα στο κεφάλι μπορούμε να σταθούμε φτάνει να μη διαπράξουμε κανένα… αδίκημα. Κι αν θελήσουμε να φωνάξουμε το σύνθημα που… όλους μας ενώνει, να το κάνουμε με το κεφάλι ψηλά και τις κουκούλες στο αέρα. Επειδή, γι’ αυτό το πολιτικό σύστημα, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέου
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS